Thuisverpleging "Jelanie" werkt samen met alle mutualiteiten via derde-betalersregeling. Dat wil zeggen dat wij de kosten rechtstreeks aan uw mutualiteit aanrekenen. Je ontvangt op regelmatige tijdstippen een bewijsstuk, een overzicht van de verpleegkundige prestaties die aan uw ziekenfonds werd gefactureerd. Ook zijn wij sinds oktober 2017 van overheidswege verplicht elk bezoek te registreren via uw identiteitskaart.
Wat doet thuisverpleging precies?
Thuisverpleging biedt medische zorg en ondersteuning aan patiënten in hun eigen huis, voor de regio groot Kortrijk en Wevelgem. Dit kan wondzorg, medicatietoediening, hulp bij dagelijkse activiteiten en veel meer omvatten.
Hoe kan ik thuisverpleging aanvragen?
Thuisverpleging kan worden aangevraagd door uw huisarts, specialist, of ziekenhuis. U kunt ook direct contact opnemen met een thuisverplegingsorganisatie om de mogelijkheden te bespreken.
Hoe vaak komt de verpleegkundige langs?
De frequentie van de bezoeken hangt af van uw zorgbehoeften. Dit kan variëren van dagelijks tot enkele keren per week, afhankelijk van uw medische situatie en het zorgplan dat is opgesteld.
Wat moet ik doen als mijn toestand verandert?
Neem onmiddellijk contact op met uw thuisverpleegkundige of huisarts als uw toestand verandert. Zij kunnen uw zorgplan aanpassen en extra bezoeken inplannen indien nodig.
Welke soorten zorg kan ik thuis ontvangen?
Thuisverpleging kan hulp bieden bij wondzorg, injecties, infusie therapie, medicatiebeheer, katheter zorg, stoma zorg, en ondersteuning bij chronische ziekten zoals diabetes.
Hoe wordt mijn medicatie beheerd?
De thuisverpleegkundige kan uw medicatie beheren door u te helpen met het nemen van de juiste doses op de juiste tijden. Ze kunnen ook injecties of infusies toedienen en controleren op bijwerkingen.
Hoe kan ik me voorbereiden op een bezoek van een thuisverpleegkundige?
U kunt zich voorbereiden door een lijst van medicatie bij de hand te hebben, eventuele vragen of klachten te noteren, en ervoor te zorgen dat de ruimte schoon en toegankelijk is voor de verpleegkundige.
Wat moet ik doen als ik mijn medicatie vergat in te nemen?
Neem contact op met uw thuisverpleegkundige of apotheker voor advies. Het is belangrijk om niet zomaar een dubbele dosis in te nemen zonder professioneel advies.
Wordt thuisverpleging vergoed door mijn zorgverzekering?
In veel gevallen wordt thuisverpleging vergoed door uw zorgverzekering. Het is echter belangrijk om contact op te nemen met uw verzekeraar voor specifieke details over uw polis en vergoedingen.
Moet ik zelf iets regelen met mijn verzekeraar?
Meestal regelt de thuisverplegingsorganisatie de administratieve zaken met uw verzekeraar. Zij zullen de nodige documenten indienen en vergoedingen aanvragen. Het kan echter nuttig zijn om dit vooraf te bevestigen.
Wat moet ik doen in een noodgeval?
In een levensbedreigende situatie moet u direct 112 bellen. Voor minder dringende zorgen kunt u contact opnemen met uw thuisverpleegkundige of huisarts voor advies en ondersteuning.
Wat als ik niet tevreden ben met de zorg?
Als u niet tevreden bent met de zorg die u ontvangt, bespreek dit dan eerst met uw thuisverpleegkundige of de coördinator van de thuisverpleging. Als u er samen niet uitkomt, kunt u contact opnemen met een klachtencommissie of uw zorgverzekeraar voor verdere stappen.
Wordt thuisverpleging ook aangeboden voor mensen met psychische problemen?
Ja, thuisverpleging kan ook ondersteuning bieden aan mensen met psychische problemen, zoals therapie, counseling of begeleiding bij dagelijkse activiteiten, afhankelijk van de beschikbare zorgdiensten.
Geen antwoord gevonden op uw vraag ?
Klik hier om naar de homepagina te gaan,
vul het formulier in, wij proberen u zo snel mogelijk te contacteren.